Marij biedt Mindfulness-Vipassana en Dhamma studie
Laden Evenementen

Vipassana Verdiepingsretraite

Thema: de 7 factoren van verlichting

Begeleiding

Marij Geurts
samen met Paul Boersma

Data en tijden

Vrijdagavond 2 februari 2024 tot woensdagmiddag 7 februari 2024

Locatie

De retraite vindt plaats in het Franciscushuis in Denekamp
Gravenallee 30
7591PE  Denekamp
0541753256.

Het groepsverblijf van het klooster van de zusters Fanciskanessen, is gelegen in een rustige en landelijke omgeving in Denekamp. www.zustersvandenekamp.nl

De maaltijden zijn eenvoudig en vegetarisch.

We kunnen beschikken over 1 en 2 persoonskamers. De kamers beschikken over toilet en douche. Handdoeken en lakens zijn aanwezig.

de 7 factoren van verlichting

Wie overweegt – of er al voor gekozen heeft – om de meditatie niet alleen te gebruiken als een techniek om tijdelijke problemen op te lossen, maar als onderdeel van een spiritueel pad, kan zich afvragen hoe dit pad en de voortgang daarop te bemerken is. Binnen de boeddhistische traditie is het pad soms globaal omschreven als een pad van inzicht/wijsheid, als een pad van bevrijding, en ook wel als een pad van zuivering.

En inderdaad hebben velen die zich op de boeddhistische weg begaven bij zichzelf een toename van deze drie elementen kunnen vaststellen. Men zou om dezelfde reden ook kunnen spreken van een pad van ontspanning of een pad van verinnerlijking, maar deze omschrijvingen komen in de klassieke literatuur nauwelijks voor. Er valt veel te zeggen voor het idee dat de drie bovenstaande globale omschrijvingen voor alle spirituele tradities gelden; een aanwijzing daarvoor is het feit dat ook buiten het boeddhisme de termen wijsheid, bevrijding en zuivering veelvuldig genoemd worden.

Er bestaat in de boeddhistische traditie een explicietere manier om de voortgang op het pad te beschrijven, namelijk als een afname van de vijf hindernissen voor de meditatie en een toename van de zeven factoren van verlichting. Deze omschrijving geldt voor alle soorten boeddhisme, niet alleen voor de theravada. In deze retraite krijg je de gelegenheid om de zeven factoren, dat wil zeggen bevorderaars, van verlichting en hun fluctuatie in jezelf te herkennen en te onderzoeken en je begrip ervan te verdiepen. We kunnen deze factoren niet naar believen versterken, maar wel de omstandigheden leren kennen waarin zij opbloeien.

De zeven factoren zijn voortreffelijke kwaliteiten van de geest en worden ook wel juwelen genoemd. Het zijn: oplettendheid, onderzoek, inzet, vreugde, kalmte, concentratie en gelijkmoedigheid. Het proces van onderzoek en verdieping is niet alleen waardevol voor mensen die al jaren mediteren, maar voor iedereen die het pad gaat. De zeven kwaliteiten zijn namelijk altijd in de kiem aanwezig, ook al ontplooien zij zich des te meer naarmate de vijf hindernissen in kracht afnemen.

Programma

Onderzoek en verdieping kunnen plaatsvinden in de zit- en loopemeditatie, in het mindful spreken-en-luisteren, en worden ondersteund door dhammalezingen Er zijn groeps interviews en er is gelegenheid voor een individueel interview. De retraite is verder in stilte.

Deze thema-retraite zou je ook een studie-retraite kunnen noemen, maar vereist geen theoretische bestudering van boeken of teksten. De analyserende geest wordt zo weinig mogelijk wakker geroepen.

Doel van de retraite is ook dat je voortaan in het dagelijks leven je bewust kunt worden van de aanwezigheid en fluctuatie van deze zeven kwaliteiten, die niet alleen naar ontwaken leiden, maar ook het leven aanzienlijk kunnen vergemakkelijken en verbeteren, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen.

Voor wie

Deze retraite is een verdiepingsretraite voor mensen die de Dhammaverdiepingscursus (DVC) gevolgd hebben van de SIM en is ook geschikt voor hen die minimaal 1 retraite van 1 week gevolgd hebben en de beoefening  in het dagelijks leven een aantal jaren toegewijd zijn.

Begeleiding

Paul Boersma (1948) werd in 1981 diep geraakt door de vipassana, en heeft zich sindsdien op allerlei manieren ingezet voor de verbreiding van de meditatie. Hij is sinds vele jaren gastdocent in de tweejarige Dhammaverdiepingscursus, georganiseerd door de Stichting Inzichtsmeditatie en begeleidt een doorgaande meditatiegroep in Amersfoort. In 2014 verscheen van zijn hand bij Asoka een metrische Nederlandse vertaling van de Dhammapada, het welbekende boek met boeddhistische wijsheidsspreuken. De laatste jaren wijdde hij veel tijd aan het vertalen van baanbrekende werken op het gebied van de Sophia Perennis, een stroming die de eenheid blootlegde die aanwezig is beneden de verschillen van de diverse spirituele paden. www.paulboersma.nl

Marij Geurts begon in 1983 met het beoefenen van zenmeditatie en in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij  praktiseerde en studeerde bij  Aziatische leraren en westerse leraren in Gaiahouse, IMS en Spirit Rock. Sinds 2010 begeleidt zij retraites bij de SIM en was kerndocent in de 2 jarige Dhammaverdiepingscursus. In Nijmegen begeleidt zij een meditatiegroep, Dhammastudiegroep, weekends en stadsretraites. Zij maakt deel uit van het retraitebegeleiders collectief Vipassana.nu.  Voor meer info zie www.marijgeurts.nl.

Accommodatie en kosten

De retraite vindt plaats in Het Franciscushuis, het groepsverblijf van het klooster van de zusters Fanciskanessen, gelegen in een rustige en landelijke omgeving in Denekamp. www.zustersvandenekamp.nl
Adres:
Gravenallee 30,
7591PE  Denekamp,
0541753256.

De maaltijden zijn eenvoudig en vegetarisch.

We kunnen beschikken over 1 en 2 persoonskamers. De kamers beschikken over toilet en douche. Handdoeken en lakens zijn aanwezig.

Kosten voor een 1 persoonskamer zijn € 620,
en voor een 2 persoonskamer € 570,-.
Toewijzing van een 1 persoonskamer gebeurt op volgorde van aanmelding. Mocht je op grond van gezondheidsredenen een 1 persoonskamer wensen, geef dat dan even aan op het aanmeldformulier.

Meditatiezaal: er zijn matjes en kussentjes aanwezig. Voor een matje en kussentje worden door het klooster € 2,30 per dag in rekening gebracht. Er zijn geen meditatiebankjes aanwezig.

Je kunt natuurlijk ook je eigen matje, kussentje en/of bankje meenemen. Er kan ook op een stoel gemediteerd worden.

Aanmelding en betaling

Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier, deze vind je op de website van de SIM bij de genoemde retraite.

Graag retraite ervaring vermelden en indien van toepassing diëet-wensen( medische reden).

Je aanmelding is definitief als het aanmeldingsformulier is ontvangen en het inschrijfbedrag is overgemaakt naar NL72 TRIO 0338 4690 87 t.n.v. Stichting Inzichts Meditatie. Betaling in termijnen is mogelijk, voor afspraken hierover kan je contact opnemen met Sabrine of Evert Jan.

Wanneer je graag mee wilt doen maar de hoogte van de verblijfskosten een belemmering is, aarzel dan niet en neem dan contact op met de voorzitter van de SIM,  Peter Nieuwenhuizen voorzitter@simsara.nl.

Graag aanmelden vóór 30 december 2023. Daarna is deelname aan de retraite niet gegarandeerd ivm het aantal beschikbare plaatsen.

Aankomst en vertrek

De retraite begint op vrijdagavond om 19.30 en eindigt op woensdagmiddag uiterlijk 15.15 uur

Aankomst op vrijdag 2 februari vanaf 18.30, dan zijn ook de kamers beschikbaar.

Voor wie wil is er gelegenheid om vrijdag gebruik te maken van de broodmaaltijd om 17.30. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht, € 13,50

Annuleringsvoorwaarden

Lees a.u.b. de bepalingen voor annulering op de website van Stichting inzichtsmeditatie.

Algemene voorwaarden SIM-retraites | SIM (simsara.nl)

Dana

Zoals alle retraites van de SIM wordt ook deze retraite begeleid op basis van dana (vrijgevigheid). Vanuit de tijd van de Boeddha worden de leringen en het meditatieonderricht beschouwd als een daad van vrijgevigheid. De hoogte van het inschrijfbedrag voor deze retraite is uitsluitend bepaald door de direct te maken kosten; de begeleider krijgt slechts zijn reis- en verblijfkosten vergoed.

Aan het einde van de retraite is er gelegenheid ook vrijgevigheid te beoefenen en dana aan te bieden aan de begeleiders.

Meenemen

Meditatiematje, kussentje of bankje, warme kleding, omslagdoek.
Er zijn stoelen aanwezig.

Informatie

Voor informatie kan je contact opnemen met:

Sabrine Vroomans en Evert Jan van Hoek sabrine-ej.dvc@ziggo.nl

Deel dit verhaal, kies je platform!

Ga naar de bovenkant