Marij biedt Mindfulness-Vipassana en Dhamma studie
Laden Evenementen

Vipassana Meditatieretraite op Terschelling

van zondag 7 mei t/m zondag 14 mei 2022

Thema
~ Ontwaken in de natuur ~

Meditatie en contact met de natuur

Als het weer het toelaat gaan we voor het ontbijt naar het strand om daar aan de waterlijn alleen maar aanwezig te zijn en de natuur in al haar facetten en in openheid op ons af te laten komen. We doen yogaoefeningen, zitmeditatie met zicht op de zee, terwijl het strand zich ervoor leent op blote voeten loopmeditatie te doen.

Je wordt uitgenodigd om de middag zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je meditatie-proces en waarvoor je ook weer aanwijzingen zult krijgen. Je kunt b.v. een plek zoeken in het bos, op het strand, of gewoon een plek die je aanspreekt, waar je zitmeditatie doet, mogelijk loopmeditatie of een meditatieve wandeling maakt. Je mag jezelf alle ruimte geven om diepe verbondenheid met moeder natuur te ervaren die ons van nature zo eigen eigen is. En in die verbondenheid thuiskomen. Thuiskomen in je oorspronkelijke aard die liefde en wijsheid is.

Vipassana-meditatie

Vipassana- of inzichtsmeditatie is een meditatievorm die stamt uit het Boeddhisme die o.a. in Zuidoost-Azië veel beoefend wordt. Centraal in deze meditatievorm staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid die leidt tot gewaarzijn wat zich hier en nu aan ons voordoet. En waardoor we meer en meer in contact komen met onze oorspronkelijke aard.

Begeleiding

De retraite zal worden begeleid door Marij Geurts en Dingeman Boot.

Marij Geurts

begon in 1998 met het intensief beoefenen van vipassanameditatie. Zij praktiseerde en studeerde bij verschillende leraren in Europa, Birma en USA. Zij was werkzaam als MBSR trainer , o.a. voor docenten en leidinggevenden in het onderwijs. Sinds 2010 begeleidt zij retraites, zij was docent in de 2 jarige Dhammaverdiepingscursus en in Nijmegen begeleidt ze meditatie-groepen, weekends en cityretreats. Ze maakt deel uit van het lerarencollectief Vipassana.nu. Voor meer info zie www.marijgeurts.nl.

Dingeman Boot

werd oorspronkelijk opgeleid en is werkzaam als yogaleraar. Hij beoefende Vipassana-meditatie sedert 1983 o.l.v. oosterse en westerse leraren.
In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen. Verder begeleidt hij retraites. Zie verder onder www.pannananda.nl en www.vipassana.nu

Tijdens de retraite

Naast loop- en zitmeditatie is er ruimte voor dhammalezingen, persoonlijke gesprekken (interviews), yoga en mantra’s zingen. Iedere dag zal naast de vipassanameditatie ook metta-meditatie beoefend worden.
Als ondersteuning van het meditatieproces proberen we binnenkomende prikkels van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Daarom nemen we gedurende de gehele retraite het nobele stilzwijgen in acht. We lezen en schrijven niet en we zijn niet met ons mobieltje bezig.

De maaltijden zijn vegetarisch; tijdens het ontbijt maken we ons lunchpakket klaar.
We moeten er rekening mee houden dat in de eetzaal ook een andere groep aanwezig kan zijn, die dit nobele stilzwijgen niet in acht neemt. De uitdaging is om dat een onderdeeel te laten zijn van onze beoefening.

Marij Geurts
mgeurts@kpnmail.nl
06 206 996 76

Ga naar de bovenkant