Stadsretraite met zr. Virañani

van 13 t/m 18 november 2022

Wij vinden het heel bijzonder dat wij, na jaren van afwezigheid, zuster Virañani weer in ons land kunnen ontvangen en dat zij de jaarlijkse stadsretraite weer live kan begeleiden.

Vriendelijkheid en verbondenheid in moeilijke tijden

Zowel in ons persoonlijke leven als in de wereld is innerlijke vrede, compassie en wijs handelen niet alleen een mogelijkheid maar ook een dringende noodzaak. Hoe ontwikkelen we deze kwaliteiten in onze turbulente wereld? Het onderricht van de Boeddha geeft handreikingen die hun oosprong vinden in ons vermogen tot wijsheid en liefde. Zuster Virañani kent als geen ander het effectvan de complementaire beoefeningen van metta (liefdevolle vriendelijkheid) en vipassa (de helderheid van hart en geest ). Mettameditatie in samenhang met vipassanmeditatie zullen de rode draad zijn van deze stadsretraite.

Begeleiding

Zuster Virañani een boeddhistische non, oorspronkelijk afkomstig uit de VS, is diep geworteld in de Boeddhistische leer door beoefening, studie en het doorgeven van de Dhamma. Ze heeft vele jaren gemediteerd volgens o.a. de Birmese traditie van Mahasi Sayadaw en de Thaise woud-traditie. Daarnaast heeft ze gewerkt bij de Insight Meditation Society in de VS. In Myanmar, en is ze verbonden aan het gerenommeerde meditatiecentrum Chanmyaymyaing van U Indaka Sayadaw. Op vele plekken in de wereld begeleidt ze meditaties. Ze is zeer kundig in het begeleiden van metta- (liefdevolle vriendelijkheid) en vipassanameditatie.

Assistentie

Marij Geurts

Data en tijden

zondag 13 november 10.00 – 17.00 uur
maandag 14 november 19.30 – 21.45 uur
dinsdag 15 november 19.30 – 21.45 uur
woensdag 16 november 19.30 – 21.45 uur
donderdag 17 november 19.30 – 21.45 uur
vrijdag 18 november 19.30 – 21.45 uur

Locatie

De retraite vindt plaats in Het Eikpunt, Duitslandstraat 4, 6663LE Lent.
Een prachtige locatie in Nijmegen Noord. Vanuit het centrum fiets je de Waalbrug over. Meteen daarna rechts ligt de ecologische wijk. Het is ongeveer 10 minuten fietsen.

Voor wie wil is er op de doordeweekse ochtenden de mogelijkheid om samen te mediteren op zoom Van 8.00- 9.00.
Voor iedereen is er tijdens de week de gelegenheid deel te nemen aan een groepsintervieuw met zuster Virañani.

Er is ruimte voor 20 mensen (corona afstand, mocht het nodig zijn). Dus wacht niet te lang met aanmelden.

Na corona!

Afgelopen jaren hebben we, noodgedwongen, het comfort kunnen ervaren van het mediteren thuis via zoom. De verleiding is groot voor sommigen om hier mee door te gaan; je hoeft je huis niet uit, het kost minder tijd. Echter een zoomretraite,  hoewel zeker waardevol, is niet te vergelijken met een retraite waar we elkaar weer persoonlijk ontmoeten.  De live aanwezigheid van de lerares en het fysiek met elkaar mediteren kunnen maken dat we weer de steun en de kracht kunnen ervaren van het samenzijn in ons meditatieproces. Dit  kan niet vervangen worden door zoom. Dus mocht je een drempel ervaren, besef hoe waardevol het is om die te nemen.

Stadsretraite

In een stadsretraite komen we een aantal uren per dag bij elkaar om samen te mediteren. Daarnaast ga je gewoon naar je werk, zorg je voor de kinderen of heb je anderszins dagelijkse activiteiten. Zo krijg je de gelegenheid om metta en mindfulness te integreren in je dagelijkse leven.

Het is echter aan te bevelen om tijdens deze retraite-week zo weinig mogelijk activiteiten te plannen, zodat je zo veel mogelijk in de sfeer van metta en opmerkzaamheid kunt zijn.

Als je je opgeeft neem je in principe deel aan het hele programma. Soms zijn er uitzonderlijke omstandigheden. In overleg kunnen we kijken wat raadzaam is.

De meditatiebegeleiding, dhammatalks en de groepsinterviews zijn volledig in het Engels. Daarbij is er natuurlijk de ruimte is om om de vertaling van een woord of zin te vragen als je iets niet begrijpt.

Voor wie

Voor ieder die haar/ ziijn meditatie wil verdiepen. Enige bekendheid met meditatie (vipassana, mindfulness, metta, zen etc.) strekt tot aanbeveling.
Twijfel je, neem dan contact op met Marij Geurts mgeurts@kpnmail.nl , 0620699676

Kosten

Deelname aan de stadsretraite kost: normaal tarief € 65,- , krappe beurs € 45,-, ruime beurs € 75,-.  Dit bedrag dekt de kosten voor de accommodatie, koffie/thee en soep op zondag.

Mochten de financiën ondanks het verlaagde tarief van € 45 een belemmering zijn om mee te doen, laat ons dat weten. Wij bekijken dan of er een oplossing is.

Dana

Vanaf de tijd van de Boeddha wordt meditatie-onderricht gezien als een daad van vrijgevigheid, dana. Aan het einde van de retraite is er gelegenheid om zelf vrijgevigheid te beoefenen. Op vrijwillige basis kan dana gegeven worden aan de lerares, die geen andere inkomsten heeft, behalve dat wat haar gegeven wordt.

In dit geval zal er op het einde van de cityretreat een bankrekeningnummer worden gegeven, waarop de Dana kan worden overgemaakt.

Meenemen

Meditatiematje, kussentje of bankje, warme kleding, omslagdoek.
Er zijn stoelen aanwezig.

Inschrijven en informatie

Je kunt je inschrijven o.v.v. naam, leeftijd, telefoonnummer en meditatie-ervaring bij Connie Verberne connieverberne@upcmail.nl

Voor inhoudelijke informatie, m.geurts@kpnmail.nl

Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met daarin de informatie hoe te betalen.
Ongeveer 10 dagen voor aanvang van de retraite ontvang je een mail met verdere praktische informatie.
Wanneer er teveel aanmeldingen zijn, geldt de volgorde van betaling als criterium

We zien er naar uit je ( weer) te ontmoeten.
De organisatiegroep,
Marij Geurts,
Loeki Bentlage,
Helen Mouthaan,
Connie Verberne,
Jos Voorst.